Transsendenttinen Meditaatio

Masennus (aikuisilla)

James Krag, M.D.

James Krag (M.D.) on Yhdysvaltain psykiatrisen seuran jäsen (Fellow of the American Psychiatric Association) ja Virginian psykiatrisen yhdistyksen puheenjohtaja. Hän toimii nykyään ylilääkärinä Liberty Pointissa, joka on yksityinen hoitopaikka psykiatrisista ongelmista kärsiville nuorille.

Tohtori Krag
vastaa kysymyksiin masennuksesta.

K: Istun muutenkin liikaa paikoillani. Miten Transsendenttisen Meditaation harjoittaminen voisi auttaa minua?

Tri Krag: Transsendenttisen Meditaation tekniikalla on taipumus tuottaa sitä mitä tarvitsemme elämässä eniten – tasapainoa. Sillä on terveellinen “normalisoiva” vaikutus. Eli ihmisille, jotka ovat tulleet liian epäaktiivisiksi, säännöllisellä TM-harjoituksella on taipumus johtaa aktiivisuuden lisääntymiseen. Ja päinvastoin, jos aktiivisuutesi on kasvanut epäterveisiin mittoihin, säännöllisellä TM-harjoituksella on taipumus johtaa tasapainoisempaan elämäntyyliin. Kokemukseni mukaan niillä, jotka harjoittavat Transsendenttista Meditaatiota säännöllisesti, on vakaampi mieliala ja aktiivisuuden taso.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Jos harjoitan Transsendenttista Meditaatiota, täytyykö minun silti käyttää masennuslääkkeitä?

Tri Krag: Ihmiset, jotka ovat masentuneita ja käyttävät masennuslääkkeitä, voivat varmasti hyötyä Transsendenttisen Meditaation harjoittamisesta. TM-tekniikan hyödyt kasautuvat vähitellen . . . älä kiirehdi sen kanssa. On tärkeää antaa aivofysiologialle aikaa normalisoitua. Jatka lääkitystä ja meditointia, ja myöhemmin, kun masennus on ollut poissa jonkin aikaa, voit keskustella lääkärisi kanssa lääkityksen vähentämisestä. Suosittelen, että käsittelet lääkitystäsi aina lääkärisi kanssa, etkä lopeta sitä omin päin.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Minulle tulee pahoja masennusjaksoja muutaman vuoden välein. Ehkäiseekö Transsendenttinen Meditaatio nämä ongelmat?

Tri Krag: Transsendenttinen Meditaatio vaikuttaa tasapainottavaan suuntaan. Emme voi luvata varmasti, että TM ehkäisee kaikki masennusjaksot, mutta tutkimusten mukaan TM auttaa vakauttamaan mielialaa ja sillä on terveellinen vaikutus. Sitä kannattaa siis kokeilla. Tunnen kyllä ihmisiä, joiden masennusjaksot ovat vähentyneet TM-tekniikan oppimisen jälkeen.

Tutkimukset ovat antaneet myös näyttöä masennuksen vähentymisestä TM-harjoituksen myötä. Esimerkiksi Journal of Counseling and Development -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa jälkitraumaattisista stressiongelmista kärsivillä potilailla, jotka oppivat TM-tekniikan, havaittiin merkittävää masennuksen vähentymistä neljän kuukauden jälkeen, verrattuna toisiin jotka oli satunnaisesti valittu saamaan psykoterapiaa, ja joilla merkittävää vähennystä ei havaittu.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Jos suljen silmäni, mieleni täyttyy ajatuksilla asioista joita minun täytyy tehdä, tai ongelmista joita minun täytyy ratkaista. En pysty lopettamaan näitä ajatuksia, joten miten voisin koskaan onnistua harjoittamaan Transsendenttista Meditaatiota?

Tri Krag: Tämä ei ole ongelma, koska Transsendenttisen Meditaation harjoituksessa ei vastusteta mielen luonnollista taipumusta aktiivisuuteen. TM-tekniikan avulla mieltä ohjataan hienommille eli asettuneemmille aktiivisuuden tasoille, ja tämä johtaa fysiologian syvään lepotilaan. Se on helppoa ja luonnollista. Ja tutkimusten mukaan, kun ihmiset kokevat tätä levollista valppautta päivittäin, he alkavat luonnostaan tuntea itsensä tyynemmäksi, selkeämmäksi ja keskittyneemmäksi toiminnassa.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia