Transsendenttinen Meditaatio

Vaihdevuosivaivat

Nancy Lonsdorf, M.D.

Nancy Lonsdorf (M.D.) on valmistunut Johns Hopkins -yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta. Hän on Yhdysvalloissa tunnettu luonnonmukaisen terveydenhoidon ja naisten terveyden asiantuntija. Häneltä on julkaistu kirja The Ageless Woman: Natural Health and Beauty After Forty ja hän on esiintynyt monissa radio- ja tv-ohjelmissa.

Tohtori Lonsdorf
vastaa kysymyksiin vaihdevuosivaivoista.

K: Olen lukenut, että hormonikorvaushoito on vaarallista ja voi aiheuttaa syöpää. Mutta kärsin unettomuudesta, ahdistuksesta ja yöhikoilusta. Voisiko Transsendenttisen Meditaation tekniikka auttaa minua?

Tri Lonsdorf: Vaikkakin hormonihoito lievittää tehokkaasti vaihdevuosivaivoja, kuten sinun oireitasi, sen on havaittu lisäävän rintasyövän riskiä, kuten myös veritulppia, aivohalvauksia ja sydänkohtauksia vanhemmilla naisilla. Siksi sitä käytetään nykyään vain viimeisenä keinona, kun oireet ovat sietämättömiä, eikä mikään turvallisempi hoito ole auttanut. Itse asiassa tutkimukset ovat niin täysin romuttaneet ajatuksen, että elimistö tarvitsisi lisääntymishormonien korvikkeita menopaussin jälkeen, että koko termin “hormonikorvaushoito” sijaan puhutaan hormonihoidosta. Tämä kuvaa sitä että iän myötä luonnostaan väheneviä hormoneja ei tarvitse “korvata”, mutta niitä voidaan käyttää lääkehoitona tarvittaessa.

Edes bioidenttinen hormonihoito, jonka jotkut ovat julistaneet “turvalliseksi” hormonivaihtoehdoksi, ei ole vielä riittävästi tutkittu ja sillä on todennäköisesti samanlaisia riskejä. Onneksi useimpien naisten vaihdevuosivaivoja voidaan helpottaa turvallisemmilla, luonnonmukaisemmilla keinoilla.

Koska stressi laukaisee yleisiä vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja ja unihäiriöitä, elimistön stressinhallinnan tukeminen tuo todennäköisesti helpotusta. Transsendenttisen Meditaation on havaittu vähentävän ahdistusta kaksi kertaa tehokkaammin kuin muut rentoutus- ja meditaatiotekniikat, ja se on erittäin tehokas stressin vähentäjä. Transsendenttisen Meditaation harjoittamisen kaksi kertaa 20 minuuttia päivässä on havaittu alentavan stressihormoni kortisolin tasoa, parantavan unen laatua ja kohottavan mielialaa. Joidenkin tutkijoiden mukaan liiallisen kortisolin erityksen hillitseminen saattaa myös auttaa elimistöä tuottamaan hyödyllisiä lisääntymishormoneja, kuten progesteronia.

Lisäksi tutkimuksissa on havaittu, että Transsendenttinen Meditaatio vähentää naisilla vaihdevuosien jälkeisen sydänkohtauksen riskiä ja metabolista oireyhtymää, joka on diabeteksen esiaste. Transsendenttisen Meditaation tekniikka on lievittänyt mielialojen vaihtelua ja vaihdevuosioireita monilla keski-ikäisillä potilaillani, ja myös pehmentänyt heidän siirtymistään tämän vaiheen läpi, joka voi olla monin tavoin haasteellinen. Kaikkien näiden syiden takia suosittelen kovasti Transsendenttisen Meditaation harjoittamista osana kokonaisvaltaista vaihdevuosioireiden hallintaa.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Olen väsynyt koko ajan. Työni ja perheeni väliin ei jää yhtään aikaa itselleni. Vaikka Transsendenttisen Meditaation tekniikka voisikin auttaa minua, miten ihmeessä saisin sen mahtumaan päivääni?

Tri Lonsdorf: Kun olemme väsyneitä, emme ajattele yhtä selkeästi, häiriinnymme helpommin ja tarvitsemme enemmän aikaa tehtävien suorittamiseen. Saatamme myös valvoa liian myöhään, kun yritämme saada päätökseen työt jotka jäivät päivän aikana kesken. Kaikki tämä luo pahan kierteen, jossa liian vähäinen lepo ja liiallinen toiminta tuottaa lisää väsymystä. Jos 20 minuuttia TM-harjoitusta kahdesti päivässä voi katkaista tämän kierteen, se kannattaa hyvinkin tehdä ja se tuottaa lopulta enemmän aikaa kuin kuluttaa.

Transsendenttisen Meditaation on havaittu antavan syvää lepoa, joka virkistää sekä mieltä että kehoa. Tämä johtaa parempaan yöuneen ja lisää työn tuottavuutta, luovuutta ja älykkyyttä, sekä myös vähentää ahdistusta, joka on yksi energiaa vievä rasite.

Monet potilaistani ovat kertoneet, että Transsendenttisen Meditaation lisääminen päivärutiiniin antaa heille enemmän mielen selkeyttä ja auttaa heitä saamaan enemmän aikaan lyhemmässä ajassa. Useimmat ihmiset joka tapauksessa viettävät 15-20 minuuttia päivästä jollakin tapaa rentoutuen uutisten tai aikakauslehden parissa, tai rupatellen, tai muuten yrittäen motivoida itseään. Transsendenttisen Meditaation harjoitus on aikaa, joka todella varataan “itsellemme” – meidän hiljaiselle, autuaalliselle, sisäiselle itsellemme, joka on luovuuden ja energisyyden alkulähde.

Meditaation jälkeen mieli on asettuneempi ja selkeämpi, mikä aamuisin tekee meistä valmiita syöksymään päivän töihin, ja iltaisin antaa virkeyttä nauttia perhe-elämästä täydemmin. Jos olet sellainen kuin useimmat potilaistani, huomaat että TM-harjoitukseen sijoittamasi aika on hyvin käytetty, ja sekä sinä että rakkaat läheisesi saavat nauttia onnellisemmasta, vähemmän stressaantuneesta sinusta!
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Kumpi on tärkeämpää hyvän terveyden kannalta: meditointi vai liikunta?

Tri Lonsdorf: Terveys syntyy elämän tasapainosta. Tasapainoinen lepo ja liikunta ovat molemmat tarpeen ja tukevat toinen toistaan. Sekä Transsendenttisen Meditaation että liikunnan on havaittu vähentävän ahdistusta, sydänkohtauksia ja aivohalvauksen riskiä, korkeaa verenpainetta, metabolista oireyhtymää, sekä syöpäkuolemia. Kumpikin on hyödyllistä mielelle, keholle ja terveydelle, mutta toinen niistä antaa keholle syvää lepoa ja rentoutumista, kun taas toinen vahvistaa ja reipastaa sitä.

Transsendenttisen Meditaation harjoitus on perustavin asia mitä voit tehdä – se elävöittää tietoisuutta, joka on kaiken perusta. Tutkimusten mukaan tämä yksinkertainen tekniikka parantaa ihmissuhteita, keskittymiskykyä, emotionaalista terveyttä, työtyytyväisyyttä ja yleistä terveydentilaa. Tietoisuutta kehittämällä se tarjoaa kokonaisvaltaisen tavan kehittää tasapainoa kaikilla elämänalueilla.

Parasta on valita molemmat, pidemmän elämän ja hyvän terveyden tueksi. Ja jos joku ei harjoita kumpaakaan tällä hetkellä, suosittelen aloittamaan Transsendenttisella Meditaatiolla. Se antaa lisää mielen selkeyttä ja luovuutta, ja tämä auttaa mahduttamaan myös liikunnan mukaan päiväohjelmaan.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia