Transsendenttinen Meditaatio

TM-uutiskirje
2009-2015

Arkisto

Haastattelussa Sharon Isbin, Grammy-palkittu klassinen kitaristi ja TM-harjoittaja

Monen musiikkikriitikon mielestä Sharon Isbin on tämän hetken johtava klassinen kitaristi. Hän on saanut monia kunnian­osoituksia, kuten Guitar Player -lehden "Paras klassinen kitaristi", ja hän on 40 vuoteen ensimmäinen kahdesti Grammylla palkittu kitaristi (2001 ja 2010), ja ainoa soolokitaristi, joka on voittanut Grammy-palkinnon viimeisten 30 vuoden aikana.

Sharon Isbin on opiskellut Andrés Segovian oppilaana, sekä Yalen yliopistossa. Hän on esiintynyt täysille saleille ympäri maailmaa; Carnegie Hallissa, Lontoon Barbicanissa, Valkoisessa talossa Washingtonissa, jne. Hän johtaa kitaraosastoa Aspenin musiikkijuhlilla sekä Juilliard-koulussa ja on kehittänyt oma­peräisen tavan opettaa klassista kitaraa. Hän ei ole kuitenkaan rajoittunut vain klassiseen musiikkiin, vaan hallitsee tyylejä bossa novasta jazziin ja folkiin, ja tekee yhteistyötä muiden kitaristien kanssa uusilla tavoilla.


Olet kirjoittanut kitaransoiton oppikirjan. Oletko kehittänyt uusia menetelmiä, joita välität oppilaillesi?

Yksi aihepiiri, jota tutkin oppilaitteni kanssa Juilliardissa ja oppi­kirjassani "Classical Guitar Answer Book", ovat menetelmät, joita olen kehittänyt valmistautumiseen, muistiinpainamiseen ja visualisointiin huippusuoritusten edistämiseksi. Nämä ovat mene­telmiä, joita olen löytänyt ja hionut monien esiintymisvuosieni aikana, ja joita voin jakaa muiden kanssa. Olen havainnut, että nämä menetelmät ovat erityisen tehokkaita meditaation jälkeen, jolloin mieli on erityisen vapautunut stressistä ja vastaanotta­vainen suggestioille ja opetukselle. Meditaation lopussa on ihanteellinen hetki antaa suggestio minkä tahansa tavoitteen saavuttamiseksi.


Olet harjoittanut Transsendenttista Meditaatiota 17-vuotiaasta alkaen. Koetko, että säännöllinen transsendoiminen on vaikut­tanut työhösi taiteilijana?

TM:n harjoittaminen on inspiroinut luovuuttani monilla tasoilla: muusikkona, sovittajana, opettajana, kirjoittajana ja taiteellisena johtajana. Koska TM on niin tehokas poistamaan stressiä ja häiriöitä, se edistää tarkkaa keskittymistä ja paneutumista mihin tahansa tehtävään.

Muusikkona TM vahvistaa henkistä kestävyyttäni, muistia, keskittymistä ja oppimiskykyä. Se saa minut kosketukseen sisimmän luovan ytimeni kanssa ja auttaa ilmaisemaan sitä musiikin kautta. Ennen kaikkea se helpottaa nopeaa pääsemistä "kosmisen uppoutumisen" tilaan, flow-tilaan. Kun esiinnyn lavalla, olotilani on hyvin samanlainen kuin päivittäisessä TM-harjoituk­sessa. Se on tunne yhdentymisestä, jossa maailmankaikkeuden energia, yleisö, säveltäjä ja musiikki sulautuvat yhteen, ilman egoa tai häiriöitä; "ykseyden" tunne, jossa me kaikki koemme musiikin kauneuden yhdessä. Tämä tunne on yksi syy, miksi live-esitykset voivat olla niin voimakkaita – jokainen on keskittynyt siihen hetkeen, ja kokemus on ainutlaatuinen, eikä toistu koskaan samanlaisena.


Koko haastattelu on luettavissa (englanniksi) osoitteessa
tm.org/blog/people/an-interview-with-sharon-isbin/