Transsendenttinen Meditaatio

TM-uutiskirje
2009-2015

Arkisto

5 uutta löydöstä stressistä – ja miten TM voi auttaa

Stressin hallitseminen niin, että mieli on tyyni ja luova, on hyvä syy harjoittaa Transsendenttista Meditaatiota päivittäin. Uusi tutkimustieto näyttää antavan monta muutakin perustetta meditoida. Allaoleva lista stressin vaikutuksia koskevista tutkimuksista ilmestyi äskettäin Huffington Post -verkkolehden artikkelissa.

1) Stressi heikentää elimistön kykyä parantua

Wake Forest Universityn koe-eläintutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of Clinical Investigation -lehdessä, havaittiin että stressi voi auttaa syöpäsoluja pysymään hengissä syöpälääkityksen aikana.

Lisäksi se ajanjakso, jolloin syöpä diagnosoidaan ja sitä hoidetaan, ja myös sitä seuraava jakso, jolloin syöpä on "voitettu", ovat erittäin stressaavia. Miamin yliopiston tutkijat havaitsivat, että stressinhallinta voi parantaa syövän hoito­tuloksia.

2) Stressi kutistaa aivoja

Yalen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että stressaavat elämänvaiheet, kuten avioero tai työpaikan menettäminen, voivat itse asiassa kutistaa aivoja vähentä­mällä harmaita aivosoluja tunne-elämään ja fysiologisiin toimintoihin liittyvillä alueilla. Tutkijat varoittavat, että tällaiset muutokset voivat olla merkki tulevista psykiatrisista ongelmista. Tutkimus julkaistiin Biological Psychiatry -lehdessä.

3) Stressi saa lapset ikääntymään ennenaikaisesti

Nuorilla lapsilla, jotka olivat altistuneet vakavalle kiusaamiselle, hyväksikäytölle tai väkivallalle, havaittiin solujen telomeerien lyhentymistä. Tämä on merkki nopeammasta ikääntymisestä, joka voi johtaa aivosolujen ennenaikaiseen vanhenemiseen, kerrottiin kansainvälisen tutkijaryhmän artikkelissa, joka julkaistiin Molecular Psychiatry -lehdessä.

4) Stressin aiheuttama geneettinen vahinko voi periytyä

Cambridgen yliopiston tutkimuksen mukaan stressin aiheuttamat vahingolliset vaikutukset geeneihin saattavat periytyä tuleville sukupolville. Tutkimuksen havainnot haastavat aiemman käsityksen, että ulkoisten tekijöiden kuten stressin aiheuttamat epigeneettiset muutokset poistuisivat seuraavassa sukupolvessa. Tutkimus julkaistiin New Scientist -lehdessä.

5) Stressi pahentaa flunssia

Tutkimusten mukaan stressillä on haitallinen vaikutus immuunijärjestelmään. Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistiin hiljattain tutkimus, jossa havaittiin että stressi voi pahentaa flunssia. Tutkijat selittävät, että krooninen stressi aiheuttaa kortisolin ylituotantoa, ja tämä sotkee elimistön tulehdusmekanismien säätelyä.
 


Onneksi elimistöllämme on myös keinonsa stressin poistamiseen, ja päivittäinen TM-harjoitus on tutkitusti tehokas tapa antaa hermostolle sellaista syvää lepoa, joka antaa elimistölle mahdollisuuden stressin purkamiseen. Tutkimusten mukaan päivittäinen TM-tekniikan harjoittaminen auttaa vähentämään stressiä ja myös lisää stressin sietokykyä.

Esimerkiksi stressihormoni kortisolin pitoisuuksien on havaittu alenevan merkittä­västi 20 minuutin TM-harjoituksen aikana, verrattuna silmät kiinni istuviin verrok­keihin. Samoin tutkimuksissa on havaittu, että säännöllisen TM-harjoituksen tuloksena autonomisen hermoston toiminta vakautuu, tottuminen stressiärsyk­keisiin nopeutuu ja aivotoiminta stressitilanteissa tehostuu.

Yksi vaikuttavimmista tutkimustuloksista saatiin Kalifornian Irvinen yliopistossa aivojen magneettikuvauksen (fMRI) avulla. Tutkimuksessa havaittiin, että jo viiden kuukauden TM-harjoituksen jälkeen koehenkilöt olivat 50% vähemmän reaktiivisia stressiärsykkeisiin kuin ennen TM-harjoituksen aloittamista.

Jo kauan ennen kuin stressi tunnustettiin yleisesti vakavaksi terveysongelmaksi, Maharishi puhui siitä ja esitti, että TM-harjoitus voi vähentää sen haittavaikutuk­sia. Modernin stressi-käsitteen kehittäjä Hans Selye keskusteli aiheesta Maha­rishin kanssa 1970-luvulla ja totesi silloisen tutkimusnäytön valossa, että "Trans­sendenttisen Meditaation fysiologiset vaikutukset ovat täsmälleen päinvastaisia kuin ne vaikutukset, jotka lääketieteen näkemyksen mukaan ovat ominaisia elimistön yrityksille vastata stressitilanteen vaatimuksiin."

Tutkimustulosten valossa ei olekaan yllättävää, että yhä useammat lääkärit, kuten Norman Rosenthal ja Pam Peeke, suosittelevat TM-harjoitusta potilailleen. Tutkimusten mukaan TM paitsi vähentää stressiä, myös alentaa sairauskuluja.
Se on tehokas ja kustannustehokas apuväline, joka kannattaisi ottaa osaksi kustannuskriisissä kamppailevaa terveydenhoitojärjestelmää.


tm.org/blog/research/5-scary-things-about-stress/