Transsendenttinen Meditaatio

TM-uutiskirje
2009-2015

Arkisto

Buddhalainen tyttökoulu hyödyntää
TM-tekniikkaa Thaimaassa

Monilla köyhillä perheillä Thaimaassa ei ole mahdollisuutta lähettää tyttäriään kouluun. Nämä nuoret tytöt päätyvät liian usein alentaviin töihin ja ovat vaarassa joutua hyväksikäytön, AIDSin ja riippuvuuksien uhreiksi.

Dhammajarinee Witthaya -vapaakoulu tarjoaa opetusta tälle riskiryhmälle. Koulussa on nykyään yli 400 oppilasta lastentarhasta yläkoulutasolle. Muutama vuosi sitten buddhalaiset nunnat, jotka johtavat koulua, ottivat Transsendentti­sen Meditaation harjoituksen mukaan koulun opetussuunnitelmaan.

Dhammajarinee Witthaya on mallikoulu, joka tarjoaa modernia opetusta buddha­laisen elämänkatsomuksen puitteissa. Se auttaa tyttöjä kasvamaan paitsi parempaan elämään, myös nousemaan yhteisöjensä tuleviksi tiennäyttäjiksi.

Koulun toiminnasta kertoo oheinen video:

tm.org/blog/students/tm-becomes-integral-part-of-buddhist-school-in-thailand

Otteita videolta:

Acharn Yai, Dhammajarinee Witthaya -koulun rehtori

"Thaimaassa meillä on paljon tyttöjä, joilla ei ole mahdollisuutta saada kunnollista koulutusta. Niinpä nunnat ovat perustaneet Dhammajarinee Witthaya -koulun auttamaan näitä tyttöjä.

Nämä tytöt tulevat eri puolilta Thaimaata. He tulevat köyhistä perheistä, rikkinäisistä kodeista, tai ovat orpoja. Joitakin heistä on käytetty hyväksi väkivaltaisesti tai seksuaalisesti. Koulu tarjoaa kaikille oppilaille ilmaisen koulutuksen. Kaikki on ilmaista: vaatteet, henkilökohtaiset tavarat, koulutarvikkeet. Meillä on tällä hetkellä 430 oppilasta.

Dhammajarinee Witthaya -koulu on ensimmäinen ja ainoa buddhalainen sisäoppilaitos Thaimaassa. Me tarjoamme tavallisen kouluopetuksen lisäksi elämäntaitojen ja buddhalaisen dharman korkeatasoista opetusta tukemaan oppilaiden eettistä kasvua."

Kru Muay, opettaja:

"Koulumme on ensimmäinen koulu Thaimaassa, joka on ottanut käyttöön TM-tekniikan oppilaiden eettisen kehityksen avuksi. Koulun oppilaat oppivat TM:n lukukauden alussa, kun uudet oppilaat saapuvat. Nämä eri paikoista tulleet tytöt olivat varsin aggressiivisia, eivätkä keskittyneet opintoihinsa kovinkaan hyvin, mutta sen jälkeen kun otimme TM:n käyttöön ja he alkoivat harjoittaa sitä, olen havainnut että osa oppilaista on nyt rauhoittunut ja osa heistä keskittyy paremmin opintoihinsa.

Koska oppilailla on erilaiset koulutustaustat, emme voi odottaa heidän muuttuvan yhdessä yössä. Tämä vaatii aikaa, mutta seurattuani heidän edistymistään sen jälkeen kun he aloittivat meditaation, huomaan että heidän käyttäytymisensä ja opiskelunsa ja suhtautumisensa opettajiin ja toisiin oppilaisiin on parantunut monin tavoin."

Kru Maew, opettaja:

"Sen jälkeen kun TM otettiin käyttöön, tytöt ovat olleet rauhallisempia ja kurinalaisempia. Mutta se että he ovat kurinalaisempia ei tarkoita, että heidän pitäisi olla hiljaa. Oppilaat ovat itse asiassa eloisampia kuin ennen. Oppitunneilla tytöt osallistuvat enemmän keskusteluihin ja he tuntuvat omaksuvan tietoa nopeammin."

Acharn Yai, rehtori:

"[TM-harjoituksen myötä] heidän kanssaan on paljon helpompaa tulla toimeen. Heidän aggressiivinen käyttäytymisensä vähenee ja arvosanat nousevat; he keskittyvät enemmän kaikkeen, mitä opetamme heille. Kun he ovat sisäisesti onnellisia, he imevät itseensä kaiken tiedon mitä annamme heille, toisin kuin ennen.

Ennen kuin otimme TM:n käyttöön, emme juurikaan lähettäneet oppilaita kilpailuihin, koska he eivät tuntuneet olevan valmiita siihen. TM:n käyttöönoton jälkeen, aina kun lähetämme heitä jonnekin, he palaavat takaisin palkintojen kanssa. Kansallisessa muistikilpailussa voimme olla ylpeitä oppilaastamme, joka voitti ensimmäisen palkinnon. Kun toimittaja kysyi häneltä voittamisesta, hän sanoi voittaneensa siksi, että hän meditoi säännöllisesti."

Oppilaiden kokemuksia

"Ennen kuin aloin meditoida, olin kaikesta niin stressaantunut. Olin stressaantu­nut kavereihin, ja opintoihin, ja opettajiin jotka pitivät minua kurissa. Mutta kun meditoin, oloni helpottuu jotenkin. Se vähentää stressitasoani. Se auttaa minua unohtamaan ja helpottaa oloa ja tämä antaa minulle itseluottamusta."


"Sen jälkeen kun aloin meditoida säännöllisesti, aamuin ja illoin, olen keskittynyt paremmin opetukseen ja ymmärrän asioita paremmin."


"Ennen kuin opin TM:n, minusta ei ollut mihinkään! Meditaatio on laajentanut ajatteluani, lisännyt itseluottamustani, ja olen nyt ahkerampi."


"Kotona olin kuumapäinen tyyppi, mutta sen jälkeen kun opin TM:n tässä koulussa, olen ollut paljon rauhallisempi. Koen olevani onnellisempi ja oppimis­kykyni on parantunut. Minusta tuntuu, että olen onnellinen kaiket päivät."


"Kun harjoitan TM:ää, koen suurta onnellisuutta! Vanhempani sanovat koko ajan, että kasvoni näyttävät niin sädehtiviltä."


"Ennen kuin opin meditoimaan, olin turhautunut enkä halunnut tehdä mitään. Mutta kun suljen silmäni meditaatiota varten, turhautuminen vähenee, ärtymys laantuu ja minulle tulee hyvä olo. Kun opiskelen, pystyn keskittymään paremmin. Esimerkiksi resitointikilpailussa minulla oli enemmän itseluottamusta ja pystyin keskittymään."


Dhammajarinee Witthaya -kouluun olisi tyttöjä tulossa paljon enemmän kuin koulun nykyisiin tiloihin mahtuu. Siksi koulu toivoo lahjoituksia tilojen laajentamista varten. Lisätietoja koulusta: buddhistgirls.org/eng/home.html


Transsendenttista Meditaatiota on viime vuosina opetettu yhä enemmän myös buddhalaisissa luostareissa. Yli 3000 munkkia sadassa luostarissa eri puolilla Etelä-Aasiaa on oppinut tekniikan. Lisää aiheesta: tm.org/blog/meditation/buddhist-monks