Transsendenttinen Meditaatio

TM-uutiskirje
2009-2015

Arkisto

Laulamisen ilo ja intohimo – haastattelussa Metropolitan-oopperan solisti Brenda Boozer

Mitä taitoja tarvitaan oopperatähteyteen? Valtavasti kurinalaisuutta, näyttelijän­lahjoja, tunne-elämän vakautta, keskittymistä, ja jatkuvaa italian, saksan, ranskan ja venäjän opiskelua – muutamia esimerkkejä mainitaksemme. Ja ennen kaikkea huippuunsa treenattu lauluääni, joka pystyy kattamaan kolme oktaavia ja ylittämään 90 soittajan orkesterin ja kantamaan 4000 hengen salin takaosaan ilman mikrofonin apua.

Brenda Boozer on toiminut 14 kautta New Yorkin Metropolitan-oopperan solistina ja esiintynyt maailman arvostetuimmissa oopperataloissa, kuten Pariisin ooppera, Lontoon Covent Garden, Chicagon Lyric Opera, San Franciscon ooppera ja Firenzen Teatro Comunale.

Tässä haastattelussa Brenda Boozer kertoo transsendenssista musiikissa ja meditaatiossa.


Miten kiinnostuit oopperasta?

"Sanoisin, että ooppera kiinnostui minusta. Sain ainutlaatuisen äänen syntymälah­jana. Viisivuotiaana isoäitini kuuli minun laulavan nukeilleni, ja hän sanoi että isona minusta tulee oopperalaulaja. Kymmenvuotiaana olin mukana Menottin "Amahl and the Night Visitors" -tuotannossa. 15-vuotiaana, kun ääneni oli kypsynyt, aloitin formaalit lauluopinnot.

Kotonani soi aina klassinen musiikki. Molemmat vanhempani lauloivat ja heillä oli kaunis ääni. Meillä oli tapana laulella usein eri tilanteissa, kuten tiskatessa tai auto­matkoilla. Isäni oli metodistipappi ja uskontotieteen professori Emory Universityssä. Lauloin solistina joka sunnuntai pyhäkoulussa seitsenvuotiaasta alkaen. Niinpä musiikki ja hengellisyys olivat kasvatukseni kulmakiviä."


Laulussasi on paljon iloa. Millainen on sisäinen kokemuksesi kun laulat?

"Ensimmäisessä muistossani, kun olin nelivuotias, hypin ylös ja alas patjalla ja lauloin "Johnny Appleseediä" sydämeni pohjasta keuhkojen täydeltä. Se antoi rajattomuuden tunteen. Minusta tuntui, että olisin voinut lentää.

Oopperalaulaja liikuttaa paljon hengitystä vapaasti kehon läpi ja tekee kehosta voimallisen kaikukammion ääntä ja ilmaisua varten. Se on kuin gravitaatiota uhmaava syvempi tietoisuuden tila – täyttä keskittymistä ja iloa. Kun tuottaa tällaisen äänen ilman mikrofonia, se synnyttää yhteyden syvällä sisimmässä kuin meditaatio. Se ei ole riippuvainen mistään ulkoisesta voimanlähteestä. Siinä on vain sinä ja sinun kykysi ammentaa kaikki tarvittava sisäisestä voimanlähteestä. Se on rajaton yhteys luontoon ja luonnolliseen voimaan.

Kun vedät sisään ensimmäisen henkäyksesi, sinut julistetaan syntyneeksi. Ja kun puhallat ulos viimeisen henkäyksesi, sinut julistetaan kuolleeksi. Hengitys on elämänvoima. Laulaja ratsastaa hengityksen varassa ja antaa henkensä. Hengität sisään, ja uloshengityksellä elämänvoimasi täyttää äänen sanojen runoudella."


Milloin ja miten löysit TM-harjoituksen?

"Olen ollut hengellinen etsijä koko elämäni. Kasvoin ympäristössä, jota isäni kutsui "anglosaksisten valkoisten kristittyjen ghetoksi", ja tiesin että täytyy olla jotain enemmän kuin käsitys pelkästä ulkoisesta Jumalasta. Etsin ja tutkin veda-tietoa 22 vuoden ajan. Tämä tutkiminen valmisti minua tulevalle syvälliselle kokemukselle.

Asuessani Boonessa, Pohjois-Carolinassa, tapasin perheen joka tutustutti minut Maharishiin ja TM-tekniikkaan ja Maharishin kirjaan Olemisen tieto ja elämisen taito. Kolme vuotta sitten opin Transsendenttisen Meditaation ja oivalsin, että Maharishi oli se opettaja ja TM-harjoitus se meditaatio, jota olin etsinyt."


Miten TM-tekniikka on vaikuttanut elämääsi?

"Esiintyjän täytyy olla vahva ja vakaa. Menin Juilliardiin monen lahjakkaan laulajan kanssa, mutta kaikki meistä eivät ole tehneet uraa laulajana. Esiintyjiltä vaaditaan niin paljon. Tarvitaan hengellinen perusta, ettei muoti tai kritiikki pääse horjutta­maan. Vain matka sisimpään voi tuoda tämän vakauden.

TM-harjoitus auttaa tuomaan mielen selkeyttä ja levollista valppautta, joka mahdol­listaa luovan älykkyyden. Jokaiselle meistä on annettu elämänvoima. Se on valtava lahja, sekä myös velvollisuus. Tämä kehomme kuljettaa henkeä kuten myös trans­sendenssia.

Meditaatio parantaa olemisen sisimmän ytimen ja mahdollistaa parantumisen sisältä päin. Silloin ihminen tulee terveestä, eheästä valon tyyssijasta. Kun meditoi kahdesti päivässä, alkaa tuntea että jokainen elämänalue muuttuu kauniilla tavalla – on enemmän ystävällisyyttä, enemmän kärsivällisyyttä, enemmän rakkautta."


issue14.tmmagazine.org/singing-with-passion-and-joy.html