Transsendenttinen Meditaatio

TM-uutiskirje
2009-2015

Arkisto

Ylijännitesuoja stressiä vastaan

Haastattelussa tri Norman Rosenthal

Norman Rosenthal (M.D.) on psykiatrian kliininen professori Georgetownin lääketieteellisessä yliopistossa ja ensimmäinen psykiatri, joka määritteli kaamosmasennuksen taudinkuvan (Seasonal Affective Disorder, SAD). Hän toimi aiemmin vanhempana tutkijana Yhdysvaltain terveysvirastossa ja hän on kirjoittanut laajasti menestyneen kirjan Transcendence: Healing and Transformation through Transcendental Meditation.

Tässä haastattelussa tri Rosenthal puhuu siitä, miten transsendenssin kokeminen TM-harjoituksen aikana voi auttaa ehkäisemään stressin kasautumista elimistössä, parantaa terveyttä ja rikastuttaa ihmissuhteita.


Miten näet stressin vaikuttavan nykyään terveyteemme psykiatrin kokemuksesi perusteella?

Norman Rosenthal: Uskon, että suuri osa stressin vaikutuksesta tulee pienistä stresseistä, jotka kasautuvat. Se on vähän kuin Gulliver kun hän meni lilliputtien maahan, ja herätessään huomasi olevansa sidottu maahan tuhansilla pienenpienillä langoilla. Tämä on osuva kuvaus niistä lukemattomista pienistä stresseistä, jotka yksinään eivät merkitse paljoakaan, mutta kasautuneena voivat vaikuttaa merkittävästi terveyteemme. Aikaa myöten on vaikea tietää mitkä ovat isoja stressejä ja mitkä pieniä. Elimistö alkaa reagoida kaikkeen.

Ajatellaan vaikkapa aikastressiä. Jos sinun täytyy tehdä paljon pieniä asioita hyvin rajoitetussa ajassa, silloin voi olla hyvin stressaavaa yrittää saada kaikki tehdyksi. Se on kuin vanhasta Charlie Chaplinin elokuvasta ”Nykyaika”, jossa liukuhihna alkaa liikkua yhä nopeammin. Kun asiat tapahtuvat meille kiihtyvällä vauhdilla, koemme kasvavaa painetta.

Eikä reagointi ole ainoastaan psykologista, vaan myös fysiologia reagoi, ja verenpaine alkaa nousta. Saatat omaksua epäterveellisiä tapoja lievittää stressiä, kuten ylensyönti tai tupakointi. Todellisuudessa sinun pitäisi hidastaa tahtia, mutta sitä ei voi noin vain päättää tehdä.


Miten TM-tekniikka voi auttaa meitä hidastamaan tahtia?

Norman Rosenthal: Kun opit TM:n ja meditoit 20 minuuttia kahdesti päivässä, kaikki alkaa hidastua, mutta aluksi vain meditaation aikana. Mutta jonkin ajan kuluttua vaikutus alkaa valua päivittäiseen elämään. Ja kun hidastamme tahtia, meistä tulee tehokkaampia ja aikaansaavampia. Ei enää tarvitse reagoida kaikkiin pikkustresseihin. Sen sijaan pystymme reagoimaan vain tarvittaessa, ja oikeassa määrin, oikealla tavalla.

Päästämme irti asioista ja toivumme nopeammin. Emme hikoile pikkujutuista, emmekä uuvu kaikkien tiellemme osuvien stressien alle. Pystymme valitsemaan miten reagoimme, koska jokainen pieni stressi ei enää laukaise automaattista reaktiota. Sanonkin usein, että TM antaa ”ylijännitesuojan”, joka suojaa päivittäisiltä stressipiikeiltä.


Voitko antaa esimerkin tällaisesta ylijännitesuojasta?

Norman Rosenthal: Mieleeni tulee kaksi tutkimusta. Ensimmäisen teki David Orme-Johnson. Hän altisti sekä TM-harjoittajia että ei-meditoijia koville äänille ja mittasi heidän ihonsa sähköreaktiota, joka on osa sympaattisen hermoston taistele-tai-pakene -reaktiota.

Hän havaitsi, että meditoijilla ihon sähköreaktio nousi nopeasti stressin vaikutuksesta ja sitten laski nopeasti ja pysyi alhaalla. Tämä on ideaali tapa reagoida stressiin. Kun stressi tulee, haluat hermostosi reagoivan siihen, huolehtivan siitä, ja sitten asettuvan takaisin perustasolle.

Verrokeilla, jotka eivät harjoittaneet TM:ää, stressireaktio asettui hitaammin. Ja vielä senkin jälkeen heidän ihonsa sähköreaktio hypähti pari kertaa, ikään kuin väärinä hälytyksinä alkuperäisestä stressiärsykkeestä.

Toisen tutkimuksen tekivät Daniel Goleman ja Gary Schwartz Harvardin yliopistossa. He antoivat TM-harjoittajien ja ei-meditoijien katsella inhottavaa työturvallisuusfilmiä, jossa näyttelijät näyttävät saavan kauheita vammoja. Heidän tuloksensa vahvistivat Orme-Johnsonin löydöksiä. Meditoijien ihon sähköreaktio ja sydämen syke asettuivat videon katselun jälkeen nopeammin kuin verrokeilla, jotka eivät harjoittaneet TM:ää.

Nämä tutkimukset siis antavat näyttöä siitä, että idealla ylijännitesuojasta on tieteellisesti perusteltu fysiologinen pohja. Se ei ole pelkkä tuntemus, että sinulla on ylijännitesuoja, vaan empiiriset kokeet osoittavat että sinulla todella on sellainen.


Mitä terveyshyötyjä siitä seuraa, että saa tällaisen ylijännitesuojan keholle ja mielelle?

Norman Rosenthal: Tutkimusten mukaan TM:llä on positiivinen vaikutus verenpaineeseen. Normaalisti, kun koet stressiä, verenpaine nousee ja palaa sitten normaaliksi. Mutta aikaa myöten, jos stressiä kokee toistuvasti ja usein, verenpaine voi nousta pysyvästi.

Useissa kontrolloiduissa kokeissa on havaittu, että TM-tekniikan oppineilla verenpaine laskee tilastollisesti merkitsevässä määrin. Niinpä ei ole yllättävää, että kun katsotaan kovia päätepisteitä, kuten sydänkohtauksia, aivohalvauksia tai kuolemia, TM tuottaa myös merkitseviä positiivisia tuloksia.

Yhdessä tutkimuksessa havaittiin 23 prosentin vähentyminen kaikkien kuolinsyiden osalta, ja 30 prosentin vähentyminen sydänkuolemien osalta meditoijilla, jotka olivat aiemmin osallistuneet kontrolloituihin verenpainetutkimuksiin. Kuolintilastoja tutkittiin noin 10 vuotta myöhemmin, ja TM-ryhmä oli paljon pitkäikäisempi kuin verrokit.

Robert Schneider kollegoineen toisti tämän tutkimuksen korkean riskin koehenkilöillä. Hän havaitsi 47 prosenttia vähemmän kuolemia, sydänkohtauksia ja aivohalvauksia niillä, jotka harjoittivat TM:ää yhdessä kaikkien tavallisten hoitojen kanssa. Millään muulla stressinhallintatekniikalla ei ole lähimainkaan tällaista määrää kovaa näyttöä sen väitetystä kyvystä vähentää stressiä.


Tri Rosenthal, voitteko kertoa mitä teillä on tällä hetkellä työn alla?

Norman Rosenthal: Olen kirjoittamassa kirjaa siitä, miten TM on apuväline inhimillisten kykyjen kehittämiseksi. TM ei ole ainoastaan hyvin tehokas stressinhallintamenetelmä, vaan sen hyödyt ulottuvat paljon pitemmälle. Kun alat meditoida, sinusta tulee levollisempi ja ihmiset alkavat suhtautua sinuun eri tavalla. He alkavat tuntea olonsa rennommaksi seurassasi. Et siis ainoastaan ole itse vähemmän stressaantunut, vaan sinusta tulee ikään kuin pieni positiivisuuden keidas.

Kaikenlaisia asioita alkaa tapahtua, jotka helpottavat ja pehmentävät elämää. Siitä on käytetty termiä ”luonnon tuki”, jossa maailma näyttää toimivan yhteistyössä kanssasi. Siinä missä aiemmin kohtasit vastustusta ja esteitä joka puolella, asiat alkavat nyt sujua helpommin. Tämä tarkoittaa sitä, että TM on itse asiassa apuväline korkeampien tietoisuuden tilojen kehittämiseen.


Seuraavalla videolla Norman Rosenthal puhuu Transsendenttista Meditaatiota koskevien tutkimusten tieteellisestä laadusta:


issue24.tmmagazine.org/a-surge-protector-against-stress.html